dinsdag, augustus 29, 2006

VSO


Hier wat informatie over VSO, zodat jullie een idee krijgen over de missie en de 6 doelstellingen van VSO.

Groetjes Kiki en Marcel

"VSO Nederland maakt deel uit van een wereldwijd netwerk. Wij brengen organisaties, bedrijven en individuen uit Noord en Zuid bij elkaar, die gezamenlijk hun kennis en krachten delen. Zo ondersteunen wij duurzame initiatieven voor een rechtvaardiger wereld. Een wereld waarin mensen hun ontwikkeling zelf ter hand nemen."

Om het effect van ons werk te vergroten, zet VSO in op zes doelen. Deze weerspiegelen de prioriteiten van onze partnerorganisaties, de millennium ontwikkelingsdoelen en VSO’s deskundigheid.

1. HIV/aids

Wereldwijd zijn 38 miljoen mensen besmet met HIV en aids. Aids is niet alleen een gezondheidsprobleem, maar vindt directe oorzaken in armoede en achterstand. VSO versterkt organisaties die zich richten op voorlichting, thuiszorg, het uitvoeren van HIV-testen, opvangen van wezen, verstrekken van medicijnen en belangenbehartiging van mensen met HIV en aids.

2. Gehandicapten

Eén op de tien mensen op de wereld heeft een handicap. Hiervan leeft meer dan 75% in ontwikkelingslanden. VSO ondersteunt mensen met een handicap bij het opkomen voor hun rechten zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. VSO werkt, samen met lokale gehandicaptenorganisaties, aan betere revalidatie, preventie, maar ook aan het voor gehandicapten toegankelijker maken van onderwijs en werk.

3. Gezondheidszorg

Een gebrek aan basisvoorzieningen zoals schoon water, sanitair en gezonde voeding maakt miljoenen mensen in ontwikkelingslanden bijzonder kwetsbaar. En deze mensen hebben, op het moment dat ze ziek worden, vaak nauwelijks toegang tot goede medische faciliteiten. VSO werkt samen met lokale overheden en partnerorganisaties aan het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg en zet zich in deze voor iedereen toegankelijk te maken.

4. Onderwijs

Wereldwijd gaan 125 miljoen kinderen niet naar school. Het aantal vroegtijdige schoolverlaters is zeer hoog en de kinderen die wel naar school gaan, volgen veelal kwalitatief slecht onderwijs. Er is onvoldoende lesmateriaal en een groot tekort aan goed opgeleide docenten. Goed onderwijs is een belangrijk middel tegen armoede. Daarom zet VSO zich in om onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken en de kwaliteit van onderwijs te verbeteren.

5. Participatie en bestuur

Arme en achtergestelde mensen in ontwikkelingslanden hebben vaak niets in de melk te brokkelen. Zij weten vaak niet wat hun rechten zijn en waar ze die kunnen opeisen. En als ze het wel weten, wordt er niet naar hen geluisterd. Rijke en machtige groepen hebben daar vaak geen belang bij. Het gevolg: geen toegang tot voorzieningen en (mensen)rechten. Het empoweren van deze mensen vraagt om een democratische overheid en participatiemogelijkheden. Daar zet VSO zich voor in.

6. Bestaanszekerheid

In ontwikkelingslanden proberen mensen op allerlei manieren te voorzien in hun levensonderhoud. De mogelijkheid om voldoende bestaanszekerheid op te bouwen, is echter afhankelijk van veel factoren. Vooral vrouwen, minderheden en gehandicapten zijn kwetsbaar op dit gebied. VSO’s werkzaamheden richten zich daarom op een versterking van de bestaanszekerheid, in zowel stad als op het platteland.

Geen opmerkingen: